Nálunk csak a "belga csokitorta" néven fut ez a kreáció, mert a receptet a Belgiumban élő húgomtól kaptam. Persze a sütemény ettől még se nem belga, se nem túl csokis, főleg nem belga csokis. Ugyanis cukkiniből készül, javarészt. (És mint olyan, tökéletes az adventi időszak önbecsapásához: ez egy egészséges torta! Hiszen cukkiniből van... még egy szelet nem árthat!)
Szóval a hozzávalók:
- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 20 dkg finomliszt + a formához
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 dkg kakaópor
- 12,5 dkg vaj + a formához
- 30 dkg cukkini
- 10 dkg étcsokoládé
- csipet só
Az elkészítése sem ördöngősség: A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd az olvadt vajat. Belekanalazom a kakaóport (bár leginkább csak szemre öntök hozzá a dobozból), aztán belekerül a kinyomkodott, lereszelt cukkini és a lereszelt étcsokoládé. A csipet só itt is kötelező lépés. Kivajazott-kilisztezett, húsz centis tortaformába öntöm, ötven perc alatt megsül, de biztosra tűpróbával mehetünk.
A tetejére kerülhet lekvár (a képen épp cukkinilekvár), de egy sima vaníliafagyi is jól áll neki.